Materiaalipankki
Tässä osiossa jaamme hankkeen aikana hyödynnettyjä materiaaleja. Voit hyödyntää ja räätälöidä materiaalipankin sisältöä työhösi tai arkeesi sopivaksi.
Hyvinvointivalmennus
ILO-hyvinvointiryhmien sisältöjen teemoja olivat:
- Kokonaisvaltainen hyvinvointi
- Liikunta
- Ravitsemus ja päihteet
- Uni ja palautuminen
- Stressinhallinta ja luonto
Ryhmässä sekä yksilöllisessä elintapaohjauksessa hyödynnettiin liitteenä olevia työkirjoja esimerkiksi kotitehtävissä.
Aiheeseen liittyvän Luonto hyvinvoinnin tukena -webinaarin tallenteen pääset katselemaan tästä.
Liikunta
Ravitsemus
Terveellinen ja edullinen kotiruoka
Villivihannekset ja villiyrtit
Uni ja palautuminen
Stressinhallinta
Työkirja: Hyvinvointia luonnosta
Progressiivinen rentoutusharjoitus
Luonnossa ja retkillä hyödynnettäviä harjoitteita
Yksilöllinen elintapaohjaus:
Digiryhmät
Digiryhmissä käsiteltyjä aiheita:
Microsoft Excel
- Materiaalina käytettiin Aki Taanilan Excel-oppimateriaalia
- Ryhmissä käytiin läpi sovelluksen perustoimintoja
Microsoft Word
- Word-harjoituksiin käytettiin apuna Diakonia-ammattikorkeakoulun opetusmateriaaleja ja harjoitustehtäviä. Aihelistaa oheisesta linkistä.
- Microsoftin tukisivusto sisältää hyviä ohjeita sovelluksen käyttöön
Microsoft Power Point
- Power Pointista käytiin diaesityksen luonnin perustoimintoja esim. sisällön muotoilua, kuvien ja animaatioiden lisäystä ja ajastuksen luontia.
Muut aiheet löytyvät materiaalilinkeistä.
Arjen apu -vapaaehtoistoiminta
Vapaaehtoiset tarjosivat asiointi- ja saattoapua sekä digitukea arjen avun asiakkaille ammattilaisen opastuksella.
Tavoitteenamme oli kohderyhmän hyvinvoinnin, minäpystyvyyden ja digitaitojen vahvistaminen.
Ura- ja opintopolkuryhmät
Hankkeen ryhmätoiminnoissa painottuivat vahvuusajattelu ja erilaisten ratkaisumallien etsiminen. Vahvuusperustaisuus auttaa tekemään oman hyvinvoinnin ja uran kannalta myönteisiä ratkaisuja, ne voivat toimia positiivisina voimavaroina hankalissakin hetkissä ja tilanteissa.
Tässä linkistä pääset ryhmissämme hyödyntämäämme VIA -vahvuustestiin
Omien oppimisvahvuuksien ja motivaation tunnistamista harjoiteltiin Lapin yliopiston luotsaamana Taitoja opintopoluille -ryhmätoiminnassa. Samalla pohdittiin omia tavoitteita ja askeleita kohti opintoja. Materiaalin pääset tästä
Vuorovaikutus- ja kohtaamistaitojen osaaminen on yksi keskeinen osa opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Hankkeen ryhmätoiminnoissa aiheeseen paneuduttiin Happia Oy:n pitämillä toiminnallisilla Esiintyminen, kohtaaminen ja vuorovaikutus -luennoilla, joissa osallistujat pääsivät käytännön harjoitteiden kautta pohtimaan omia vahvuuksiaan ja taitojaan viestijänä ja vuorovaikuttajina. Luentomateriaaliin pääset tästä
Elämäni portfolio
Elämäni portfolio on menetelmä, jossa omaa elämää tarkastellaan voimavarojen ja ratkaisukeskeisyyden kontekstissa kyvykkyyksien kautta. Elämäni portfolio edistää omien vahvuuksien ja osaamispotentiaalin tunnistamista. Elämäni portfoliossa taustalla on voimavara- ja ratkaisukeskeisyys. Se koostuu kahdesta osiosta 1. kuka minä olen ja 2. minun tulevaisuuteni. Työskentelyssä keskitytään positiivisiin voimavaroihin ja ratkaisujen mahdollisuuksiin. Elämäni portfolio kehitettiin osana Yhdistämö-hanketta. Kehittämistä jatkettiin LikiDigi – voimavaroja arkeen -hankkeessa ja tuloksena saatiin Elämäni portfolio -sähköinen työkirja (pdf). Työkirjaan pääset tästä linkistä
Elämäni portfolio -menetelmästä voit lukea lisää Innokylästä.
Ohjaushenkilöstölle
Kykyviisaria käytettiin hankkeessa työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmänä. Tästä pääset materiaaliin Kykyviisari tiedolla johtamisen tukena.
Yksilöllisessä ohjauksessa on hyödynnetty Voimavaravalmennuksen työkirjaa (MKTL), jonka tarkoituksena on vahvistaa osallistujan voimavaroja kokonaisvaltaisesti. Materiaaliin pääset tästä.
Yksilöllisessä ohjauksessa on ollut käytössä myös Nyyti ry:n Ole oman elämäsi tähti -työkirja, jonka tarkoituksena on auttaa löytämään keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja lisäämiseen, sekä edistää itsestä välittämistä ja itsetuntemusta. Materiaaliin pääset tästä.
Hankkeessa pilotoitiin jalkautuvan palveluneuvonnan malli. Jalkautuvan palveluneuvonnan tavoitteena oli saavuttaa aikuiset asiakkaat, jotka kokevat kaipaavansa apua ja ohjausta, mutta joilla ei ole selkeää käsitystä palveluntarpeestaan. Jalkautuvan palveluneuvonnan malliin pääset tästä.