
Materiaalipankki
Tässä osiossa jaamme hankkeen aikana hyödynnettyjä työkaluja ja menetelmiä. Näitä voit hyödyntää ja räätälöidä omaan työhösi tai arkeesi sopivaksi.
ILO-hyvinvointiryhmät
Käymme hyvinvointiryhmissä läpi kokonaisvaltaista hyvinvointia ja arjentaitoja, kuten uni ja palautuminen, stressinhallinta, ravitsemus ja liikunta sekä asiaa päihteistä. Ryhmästä saat yksilöllisiä tehtäviä kotiin mietittäväksi.
Apuna tähän ovat tehtäviä sisältävät työkirjat.
Tehtäviä tehden saat ohjausta ja ajatuksia omaan arkeen ja hyvinvointiin.
Tehtävät käydään läpi hyvinvoinnin asiantuntijasi tai ohjaajasi kanssa.
Kokonaisvaltainen hyvinvoinnin kartoitus
Tee testi oman hyvinvoinnin arvioimiseksi
Työkirjoissa on yksilöllisiä tehtäviä, jotka auttavat löytämään arkeen hyvinvointia.
Tee edullista ja terveellistä kotiruokaa.
Työkirja: Luonnosta voi löytää hyvinvointia
Rentoutta luonnosta, Luonnossa liikkuminen tutkitusti vähentää stressiä. Samalla voi laajentaa omaa kulinaristista maailmaa keräämällä villivihanneksia ja yrttejä Suomen luonnon tarjoamasta laajasta valikoimasta. ILO-hyvinvointiryhmässä pidetyllä luennolla käytiin läpi villivihannesten ja yrttien keräämistä ja niiden hyödyntämistä. Luentomateriaaliin pääset tästä
Luontoharjoitteet metsäpolulla
Haavepolku auttaa tekemään tavoitteita.
Rentoudu luonnossa
Sinulla on mahdollisuus osallistua myös hyvinvoinnin asiantuntijan yksilölliseen elintapaohjaukseen.
Yksilöllinen elintapaohjauksen sisältö: Materiaaliin pääset tästä linkistä
Ura- ja opintopolkuryhmät
Hankkeen ryhmätoiminnoissa painottuivat vahvuusajattelu ja erilaisten ratkaisumallien etsiminen. Vahvuusperustaisuus auttaa tekemään oman hyvinvoinnin ja uran kannalta myönteisiä ratkaisuja, ja ne voivat toimia positiivisina voimavaroina hankalissakin hetkissä ja tilanteissa.
Tässä linkistä pääset ryhmissämme hyödyntämäämme VIA -vahvuustestiin
Omien oppimisvahvuuksien ja motivaation tunnistamista harjoiteltiin Lapin yliopiston luotsaamana Taitoja opintopoluille ryhmätoiminnassa. Samalla pohdittiin omia tavoitteita ja askeleita kohti opintoja. Materiaalin pääset tästä
Vuorovaikutus- ja kohtaamistaitojen osaaminen on yksi keskeinen osa opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Hankkeen ryhmätoiminnoissa aiheeseen paneuduttiin Happia Oy:n pitämillä toiminnallisilla Esiintyminen, kohtaaminen ja vuorovaikutus-luennoilla, joissa osallistujat pääsivät käytännön harjoitteiden kautta pohtimaan omia vahvuuksiaan ja taitojaan viestijänä ja vuorovaikuttajina. Luentomateriaaliin pääset tästä
Elämäni Portfolio
Elämäni portfolio on menetelmä, jossa omaa elämää tarkastellaan voimavarojen ja ratkaisukeskeisyyden kontekstissa kyvykkyyksien kautta. Elämäni portfolio edistää omien vahvuuksien ja osaamispotentiaalin tunnistamista. Elämäni portfoliossa taustalla on voimavara- ja ratkaisukeskeisyys. Se koostuu kahdesta osiosta 1. kuka minä olen ja 2. minun tulevaisuuteni. Työskentelyssä keskitytään positiivisiin voimavaroihin ja ratkaisujen mahdollisuuksiin. Elämäni portfolio kehitettiin osana Yhdistämö-hanketta. Kehittämistä jatkettiin LikiDigi-voimavaroja arkeen -hankkeessa ja tuloksena saatiin Elämäni portfolio sähköinen työkirja (pdf). Työkirjaan pääset tästä linkistä
Elämäni portfolio-menetelmästä voit lukea lisää Innokylästä.
Ohjaushenkilöille
Kykyviisaria käytettiin hankkeessa työ-ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmänä. Tästä materiaaliin Kykyviisari tiedolla johtamisen tukena.
Yksilöllisessä ohjauksessa on hyödynnetty Voimavaravalmennuksen työkirjaa (MKTL), jonka tarkoituksena on vahvistaa osallistujan voimavaroja kokonaisvaltaisesti. Materiaaliin pääset tästä.
Yksilöllisessä ohjauksessa on ollut käytössä myös Nyyti ry:n Ole oman elämäsi tähti- työkirja, jonka tarkoituksena on auttaa löytämään keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja lisäämiseen, sekä edistää itsestä välittämistä ja itsetuntemusta. Materiaaliin pääset tästä.